Keuruulla ei haluta sammaloitua

Vaikuttamisen mahdollisuus, jatkuva kehittäminen ja hyvä logistiikka ovat olleet asiakkaalle avaintekijöitä Siivousaineet, siivousvälineet ja pehmopaperit -puitesopimuksen käytössä arjen työssä.

Noin 10 400 asukkaan Keuruun kaupunki sitoutui Siivousaineet, siivousvälineet ja pehmopaperit - puitesopimukseen mukaan syksyllä 2013. Sitoutumisella haettiin kustannustehokkuutta sekä hankintojen keskittämisen että joustavamman tilausprosessin kautta. Nyt yksi toimittaja, Papyrus Supplies Oy, pystyy hoitamaan kunta-asiakkaille kaikki siivoustyössä tarvittavat aineet ja välineet.

Olen sopinut haastattelusta puitesopimuksen käyttökokemuksia ja tyytyväisyyttä koskien. Puhelimen toisessa päässä on pirteä, iloinen ja työstään innostunut Keuruun kaupungin siivoustyönohjaaja Tuula Kivimäki, joka vastaa työssään sopimuksen käytöstä.

- Alussa tarvikkeiden ja aineiden tilaaminen oli hieman kankeaa ja se hoidettiin manuaalisesti. Toivoimmekin sähköistä tilausjärjestelmää toimittajalta pikaisesti. Nyt sellainen on jo täydessä vauhdissa, kertoo Kivimäki.

Keuruulta on aktiivisesti esitetty toiveita ja parannusehdotuksia sähköiseen tilausjärjestelmään. Palautetta on kuunneltu sopimustoimittajan suunnalla tarkalla korvalla sähköistä palvelua jatkuvasti kehittäen.

Keskitetty voi olla joustavaa

Vuosibudjetti asettaa raamit siivoustyölle siinä missä muullekin kaupungin toiminnalle. Säästäminen on arkipäivää myös hankinnoissa, joten hintatieto on tärkeä osa tilaamista. Sähköisen järjestelmän kautta tuote- ja hintavertailu on helppoa.

Valikoima päivittyy reaaliajassa ja hinnoittelu on vakaampaa kuin ennen. Tilaukset voidaan tehdä aina olemassa olevan tarpeen mukaan. Tarvittaessa virhetilausten palauttaminenkin on sujunut ilman ongelmia.

Lisäksi laitoshuoltajat pääsevät kohdekohtaisesti vaikuttamaan tilauksiin, jotka sitten siivoustyönohjaaja viimeistelee järjestelmän kautta keskitetysti. Keskitetyllä tilaamisella pidetään langat yksissä käsissä ja rahtikulut kurissa. Toimitukset tapahtuvat yhdellä kertaa Keuruulle, jossa sama kuljetus jakaa tilaukset eri toimipisteisiin. Asiakas vaikuttaa varsin tyytyväiseltä puitesopimukseen.

- Kyllä, sopimus on helpottanut ja selkeyttänyt päivittäistä toimintaa. Asettamamme tavoitteet ovat toteutuneet arjen kautta, summaa Kivimäki.

Kivimäki kuvailee myös koko työyhteisön kehittämistä. Välineiden lisäksi on huolehdittava oman ammattitaidon ajantasaisuudesta. Keuruulla on parhaillaan käynnissä työsuhteessa oleville laitoshuoltajille oppisopimuskoulutuksena laitoshuoltajan ammattitutkinnosta tutkinnonosa työalueeseen opastaminen.

Lisäksi on alkamassa työvoimapoliittinen laitoshuoltajan ammattitutkinto. Kehittyvä työyhteisö hyötyy hyvästä puitesopimuksesta, joka mahdollistaa hyvät puitteet toiminnalle. Myös sopimustoimittaja on jakanut omaa osaamistaan kertomalla parhaista käytännöistä asiakaskunnan hyödynnettäviksi.

Läpi koko haastattelun toisesta päästä on kantautunut omassa työssään ja työympäristössään viihtyvän ihmisen ääni. Meillä on ihania asiakkaita, joita on ilo auttaa.

Kuvassa Tuula Kivimäki
Teksti Liisa Paltta

Puhdasta faktaa

 • Siivoustyön kokonaiskustannukset jakautuvat seuraavasti:
  • Työn osuus 90 %
  • Koneet ja laitteet 4 %
  • Välineet 3 %
  • Aineet 1,5 %
  • Paperit ja annostelijat 1,5 %
    
 • Pehmopapereita valmistetaan muun muassa sanomalehtipaperia sisältävästä kierrätyskuidusta sekä ensikuidusta eli selluloosasta.
   
 • Ympäristöllä on merkitystä
  • Kotimaisen Metsä Tissuen pehmopaperituotteet ovat ympäristösertifioituja. Puuraaka-aineen alkuperä tunnetaan aina metsään saakka.
  • Järkevä kuljetusmatka paljon ilmaa sisältävälle tuotteelle on keskimäärin 500 km.
  • Äänekoskelle on valmistumassa 2017 maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas muun muassa sellun tuotantoon.
    
 • Pehmopaperien kokonaiskulutus Suomessa on noin 15 kiloa/asukas. Kyseisen pehmopaperimäärän päivittäinen hiilidioksidipäästö vastaa vain 140 metrin ajoa perheautolla.
   
 • Wc-paperien osuus kaikkien pehmopapereiden kulutuksesta on noin kolmasosa.
   
 • KL-Kuntahankintojen puitesopimuksen kautta tilatuista wc-papereista suosituin vuonna 2014 oli Katrin Classic 300.
   
 • Yksi Katrin Classic 300 säkillinen, joka sisältää 40 wc-paperirullaa, riittää keskimäärin noin 1 750 wc-käyntiin.
   
 • Tuoreen seitsemässä Euroopan maassa tehdyn wc-tutkimuksen mukaan wc-tilalla on yllättävän suuri merkitys suomalaisten valitessa käyntikohdetta. Erityisesti tämä korostuu huoltoasemien kohdalla, joissa kaksi kolmesta valitsee paikan wc:n perusteella. 

Lähde: Metsä Tissue ja KL-Kuntahankinnat

Jaa sosiaalisessa mediassa
TwitterLinkedInFacebookWhatsapp