Uudenlainen toimintamalli käyttöön kameravalvonnassa

Saarijärven kaupungin koulukeskuksen, monitoimihallin ja uimahallin kameravalvonnan laitteet ja järjestelmä tulivat kiinteistönhuollolle uusittaviksi ja kilpailutettaviksi reilu vuosi sitten. Tällä hetkellä markkinoilla olevat ratkaisut eivät olleet heille teknisiltä ominaisuuksiltaan ja mahdollisuuksiltaan ennestään tuttuja, joten kilpailutusta varten olisi tarvittu ulkopuolinen konsultti.

KL-Kuntahankintojen valmiiksi kilpailuttama puitesopimus herätti kiinteistönhoidon esimiehen Harri Kinnusen huomion, ja hän ryhtyi selvittämään tarjolla olleen mahdollisuuden hyödyntämistä tarkemmin. Työssään Kinnunen vastaa kaupungin kiinteistönhoidosta ja vuokra-asuntojen kunnossapidosta.

- Kuntahankintojen puitesopimukset eivät olleet minulle ennestään tuttuja, joten olin yllättynyt tilaisuudesta liittyä mukaan valmiiksi kilpailutettuun kameravalvonnan kokonaispalvelun sopimukseen, Kinnunen kertoo.

- Yritykset tuovat kyllä mielellään ja aktiivisesti esiin omaa tarjontaansa, mutta ilman syvällistä markkinaosaamista on vaikeaa tunnistaa esimerkiksi eri teknologioiden hyvät ja huonot puolet käytännössä. Kuntahankintojen tekemästä kilpailutuksesta jäi heti luotettava ja asiaan perehtynyt vaikutelma, hän jatkaa.

Luotettava ja joustava

Saarijärvellä uusi kameravalvonnan järjestelmä oli saatu asennettua ja tuotantoon syksyllä 2016. Kameravalvonnan käytöllä on ennen kaikkea ennaltaehkäisevä vaikutus, mutta se mahdollistaa lisäksi jo sattuneiden tilanteiden jälkiselvittelyn. Arjen sujumisen kannalta on merkittävää, että valvontaa voidaan tehdä erilaisilla päätelaitteilla eri sijainneista, eikä järjestelmän käyttäminen sido työntekijöitä yhteen valvontapisteeseen.

- Kentältä saamani palaute on ollut positiivista. Ennen kaikkea hyvänä on pidetty mahdollisuutta järjestelmän käyttöön omalta työpisteeltä, Kinnunen mainitsee.

Kuntahankintojen puitesopimus on kilpailutettu ”avaimet käteen” -periaatteella, jolloin asiakkaalla on kuukausiveloituksella käytössään laitteet ja järjestelmän ylläpito vuoden jokaisena päivänä. Uusi valvontakamera saadaan toimimattoman tilalle 48 tunnin kuluessa. Sopimukseen kuuluvat kamerat ovat testattuja ja laadukkaita teräväpiirtomalleja ja käyttöjärjestelmä on suomenkielinen.

- Emme olisi itse osanneet tällaista palvelumallia kilpailuttaa. Asiat ovat sujuneet toimittajan, Nordic LAN&WAN Communications Oy:n, kanssa hyvin, eikä yhteydenpito ole katkennut tilauksen tai palvelun käyttöönoton jälkeenkään, vaan yhteyshenkilömme kyselee edelleen säännöllisesti kuulumisia.

- Olemme kaiken kaikkiaan olleet hyvin tyytyväisiä tekemäämme ratkaisuun. Se on vastannut kaikkia sille asetettuja tavoitteita, summaa Kinnunen.

Myös Kuntahankinnat saa kiitosta Kinnuselta kaupungin omien resurssien säästämisestä ja yhteishankinnan kilpailuttamisesta. Hänen mukaansa vastaavalla hankintakumppanuudella olisi tilausta muidenkin kuntaorganisaatioiden teknisessä toimessa. Jostain syystä tietous olemassa olevasta tarjonnasta ei aina tavoita oikeita henkilöitä.

Lisätietoja puitesopimuksesta antaa:

Tomi Holma
hankintapäällikkö, KL-Kuntahankinnat Oy
tomi.holma (at) kuntahankinnat.fi
puh. 040 754 3527

Jaa sosiaalisessa mediassa
TwitterLinkedInFacebookWhatsapp