Aurinkosähkön voittokulku jatkuu

Helteet ovat hellineet lomailijoita kesällä, ja etenkin tänä vuonna on aurinkoa kannattanut hyödyntää myös sähköntuotantoon.

Useat kymmenet kunnat ja muut asiakasorganisaatiot ovat hankkineet aurinkovoimaloita Kuntahankintojen aurinkovoimaloiden puitesopimuksesta. Tähän mennessä asennettujen voimaloiden vuotuinen päästövähennys vastaa samaa, kuin jokainen asiakas vähentäisi autolla ajoa maailmanympärysmatkan verran vuodessa.

Verkkoon kytketty aurinkosähkökapasiteetti on kaksinkertaistunut Suomessa vuosittain yksityishenkilöiden ja kuntien ollessa edelläkävijöitä aurinkosähkön hyödyntämisessä. Viime vuonna asennettu kapasiteetti ylitti jopa tämän yritysten aktivoiduttua investoimaan. Muun muassa kauppaketjut ovat todenneet isojen kattopinta-alojen, jäähdytyksen ja valaistuksen merkittävän energiankulutuksen ja halventuneiden aurinkovoimaloiden muodostaman yhtälön niin kannattavaksi, ettei niiden enää kannata odotella investointien kanssa.

Nyt Suomessa olisi ollut kysyntää huomattavasti isommillekin aurinkosähkömäärille esimerkiksi vähäisen vesivoimatuotannon, kovan jäähdytystarpeen ja jopa normaalisti erittäin varmatoimisten ydinvoimaloiden käyttöongelmien johdosta. Näistä syistä johtuen sähkön hinta on noussut jopa talven lukemia korkeammaksi ja, josta aurinkosähköntuottajat ovat hyötyneet selvästi normaalivuotta enemmän.

Aurinkovoimaloiden puitesopimukseen on mahdollista liittyä vielä mukaan. Hyvän sopimusseurannan tuloksena 1.7.2018 alkaen astuivat voimaan myös uudet alennetut hinnat.

Lisätietoa

Linkki puitesopimuksen esittelyyn »
Pasi Tainio, asiantuntija, cleantech
puhelin 050 442 1277, pasi.tainio [at] kuntahankinnat.fi (pasi.tainio (at) kuntahankinnat.fi)

Jaa sosiaalisessa mediassa
TwitterLinkedInFacebookWhatsapp