Kiitos hyvästä yhteistyöstä!

Kuntahankinnoissa ei ole yhtä samanlaista päivää. Silloin kun sen kokee rikastuttavana, jaksaa vääntyä uusiin haasteisiin monimutkaistuvassa hankinnan toimintaympäristössä. Kuntahankintojen tiimillä tuntuu olevan taipumus pudota jaloilleen kissan lailla. Muun muassa tiukentunut oikeuskäytäntö hankintojen laajuuden ilmoittamisessa ei ole meitä, eikä onneksi asiakkaitammekaan lannistanut sopimuksiin liittymisissä. Päinvastoin.

Haluamme osallistaa teitä asiakkaamme yhä enemmän hankintojen suunnitteluun ja sopimusseurantaan esimerkiksi asiantuntijaryhmiin tulemalla. Tällä on mahdollista päästä vaikuttamaan ja leipomaan pullaa mieleisekseen sekä tulemaan tutuksi. Loppupeleissä ihmiset tekevät hankinnat, eivät järjestelmät. Asiakastyytyväisyyden keskiarvo vuonna 2017 on asteikolla 1-5 mitattuna 4,2. Se on loistava tulos.

Sote-maakuntarakennelma odottaa lopullisia ratkaisujaan. Sen varalta Kuntahankinnat on valmis avaamaan osakkuuden maakunnille, mikäli maakunnat eivät tulisi Kuntaliiton jäseniksi sekä muutenkin solmimaan kumppanuuksia muiden kiinnostavien yhteishankintayksiköiden kanssa koko julkisen hankinnan tuottavuuden lisäämiseksi. Paljon on pelissä, kun loppukäyttäjinä olemme me kuntalaiset. Joka vuosi kohoavat soten ostopalveluiden miljoonahankinnat eivät ole nappikauppaa. Niissä ammattitaitoisella hankinnalla on ratkaiseva rooli.

Me haluamme puolustaa yhteishankintaa ja puitejärjestelyitä, mutta ratkaisuhakuisesti jättämällä tilaa myös paikalliselle tarjonnalle. Siitä osoituksena on tuore tilasto, jonka kautta olemme saaneet näkymän eri kokoisten yritysten osallistumiseen tarjoajina ja valikoitumiseen sopimustoimittajina. Pk-yrityksiä on noin 63 % tarjoajina ja puolestaan 68 % sopimustoimittajina.

Kuntahankinnoissa on itsetutkistelun paikka. Onko roolimme pelkästään ammattimainen kilpailuttaja vai jotain muuta? Asiakastapaamisissa odotukset suuntautuvat selvästi myös muihin asiantuntijapalveluihin. Meiltä halutaan yksilöllisempää palvelua ja käytännön tukea arkisiin hankintatilanteisiin.

Osaamisen kehittämisohjelmasta, jota alamme toteuttaa keväällä valtion Innovatiivisten hankintojen osaamiskeskus -hankkeen rinnalla, saamme toivottavasti helpotusta ja annettua myös taloudellista sponssia asiakasorganisaatioille niiden omissa hankinnan kehittämisprojekteissa. Kaveria ei jätetä.

Ensi vuonna Kuntahankinnoilla tulee 10 vuotta täyteen koko Suomen kattavana yhteishankintayksikkönä. Näinkö nopeasti aika kuluu? Kiitokset hyvät asiakkaat, sopimustoimittajat ja sidosryhmät kuluneesta vuodesta. Kiitos tiimille!

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2018!

Raili Hilakari
toimitusjohtaja